Projecten

Literair rondje Stelling: doe mee met de verhalenprojecten

Het Literair Rondje Stelling bestaat uit vier verhalenprojecten over de forten van toen en nu binnen de Stelling van Amsterdam. De Stelling was in 2016 twintig jaar Unesco Werelderfgoed.

IV. Herauten op de Stelling (staat in de startblokken)

Van eind 2017 tot begin 2019 werk ik samen met Duo Leeghwater en Henk Zwart aan een muzikaal verhalenproject in het zuidoosten van de Stelling van Amsterdam (van Weesp tot de Kwakel). In maart en april gaan we verhalenbijeenkomsten organiseren, waarschijnlijk in Weesp, Abcoude en Uithoorn. Tussen mei en oktober houden we muziekvoorstellingen op locatie voor zowel kinderen als volwassenen. En natuurlijk komt er weer een boek vol persoonlijke verhalen over het leven op de forten in dit gebied.

Heeft u verhalen over de forten Ossemarkt, Uitermeer, Hinderham, Nigtevecht, Abcoude, ad Winkel, id Botshol, Waver Amstel, Uithoorn, ad Drecht en bij de Kwakel? Neem dan contact op met Agnes de Boer, 06 23 64 32 95 of agmdeboer@quicknet.nl.

III. Krayenhoff keert terug, de Stelling revisited (lopend project)

Samen met Jort van der Maarel (film) en Maaike van Poelgeest (communicatie) maken we het verhalenproject in het noordoosten van de Stelling van Amsterdam. Centraal staan de forten in de Beemster – waaronder Fort Resort Beemster – Markenbinnen, Kwadijk, Edam, Durgerdam, Pampus en Muiden. Ook komen ook enkele centrale elementen aan de orde zoals de graansilo Korthals Altes en het Hembrugterrein.

De fondsenwerving is zo goed als afgerond, er is nog een klein tekort. Wilt u een bijdrage leveren of weet u een partij die dat zou willen doen: mail of bel dan naar Agnes de Boer (projectleider en schrijver): agmdeboer@quicknet.nl of 0623 64 32 95.

Tussen juni en september hebben de verhalenbijeenkomsten plaatsgevonden, georganiseerd samen met de lokale historische verenigingen, musea en dorps- en buurtverenigingen. Rond de zomer is op verschillende forten een film opgenomen waarbij Cornelis Krayenhoff, grondlegger van de Stelling van Amsterdam, terugkeert naar de genoemde forten. Hij neemt daar actuele thema’s onder de loep. De film is op 2 oktober in première gegaan en ondertussen op verschillende forten vertoond. In het voorjaar 2018 wil ik het bijbehorende verhalenboek presenteren.

Hier vindt u de eindverantwoording van het project Kraijenhoff keert terug:
Eindverslag Kraijenhoff juni 2018

II. Leven op de Stelling, forten van toe en nu (afgerond project)

Verhalenproject en -boek west en zuidwestfront van de Stelling van Amsterdam
Initiatief van Stichting Verhalen Verbinden in samenwerking met Stichting Uitgeverij Noord-Holland en ondersteund door o.a. Provincie Noord-Holland.

Dit project is afgerond en bestond uit:

  • Verhalenbijeenkomsten in Beverwijk, IJmuiden, Penningsveer, Vijfhuizen en Hoofddorp
  • Lezingen in Hoofdorp
  • Het Festival Donkert Fort Noord in oktober 2016
  • Opening van de expositie Levende Forten in o.a. Fort Benoorden Spaarndam, IJmuiden en Beverwijk
  • Presentatie van het boek Leven op de Stelling (te koop bij de boekhandel en Stichting Uitgeverij Noord-Holland

Het doel van dit project is het verzamelen en doorgeven van persoonlijke verhalen over het leven op en rond de Stelling van Amsterdam. De verhalen vertellen hoe de Stelling in zijn omgeving heeft gefunctioneerd en in de toekomst wil functioneren.

Om voldoende ruimte te kunnen geven aan de persoonlijke beleving en in te kunnen gaan op de relatie tussen de Stelling en haar omgeving wordt ingezoomd op een deel van de Stelling: de forten rond het Noordzeekanaal en de sector Sloten. Concreet hebben we het over de forten: Zuidwijkermeer – Velsen – IJmuiden – Benoorden Spaarndam – Bezuiden Spaarndam – Penningsveer – Liebrug – Aan de Liede – Vijfhuizen – Hoofdorp – Aalsmeer – Kudelstaart.

Het verzamelen van de verhalen gebeurde door persoonlijke gesprekken met vrijwilligers, gebruikers, ondernemers en omwonenden van de forten en andere onderdelen van de Stelling. Het doorgeven van de verhalen vond plaats tijdens speciale bijeenkomsten met verhalenvertellers, kunstenaars en toneelspelers.

De activiteiten zijn zoveel mogelijk uitgevoerd samen met de bij de Stelling en de forten betrokken partijen zoals Linie Breed Ondernemen, vrijwilligers en beheerders van de forten, historische verenigingen en dorpsverenigingen, Provincie Noord-Holland, Cultuur Compagnie, gemeenten, Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam, Stichting MEGA en het Instituut voor Militaire Geschiedenis.

Hier vindt u de verantwoording van het project Leven op de Stelling:
Eindverslag Leven op de Stelling 2016

I. Leven langs de Liniedijk

Marianne Groep, vrijwilliger op fort Krommeniedijk, schreef het boek Leven langs de Liniedijk. Het boek is gebaseerd op verhalen van omwonenden van het fort en op educatief materiaal dat is samengesteld voor de vrijwilligers op het fort. Het boek verteld over het dagelijks leven op en het landschap rond de forten Krommeniedijk, De Ham, Veldhuis, St. Aagtendijk, Velsen en Zuidwijkermeer. Ook dit boek is te koop bij Stichting Uitgeverij Noord-Holland.nl.