Activiteiten

Activiteiten zomer 2019

Lezing Stellingverhalen door Agnes de Boer

Locatie: Fort bij Spijkerboor
Datum en tijd: zondag 19 mei, 12.30 en 14.30 uur
Toegang €7,50, leden Natuurmonumenten €6,50
Reserveren via www.natuurmonumenten.nl.


Concert Herauten op de Stelling door Duo Leeghwater en Henk Zwart

Locatie: Fort bij Spijkerboor
Datum en tijd: zondag 16 juni, 11.30 en 14.30 uur
Toegang €17,50, leden Natuurmonumenten €15,00
Reserveren via www.natuurmonumenten.nl.

Locatie: Fort bij Edam
Datum: zondag 23 juni

Meer informatie binnenkort op: www.duoleeghwater.nl, en www.fortbijedam.nl

Lezing Stellingverhalen, HG Oud-Middelye

Lezing over de Stelling van Amsterdam en specifiek de forten Edam, Kwadijk en Benoorden Purmerend. Tijdens de jaarvergadering op maandagavond 8 april in de Doopsgezinde kerk in Middelie.

Laatste tentoonstelling in Kwadijk, zondag 14 oktober

Tentoonstelling van fortwachtersdochter Hetta Prijs samen met Historische Vereniging Oud-Quadyck over het leven op het verdwenen Fort bij Kwadijk.
Ook de mogelijkheid om de verhalenboeken over de Stelling van Amsterdam te kopen.
Locatie: clubgebouw historische vereniging Oud-Quadyck, Kwadijk 125
Zondag 14 oktober, 13.00 -16.00

Boekpresentaties Kraijenhoff keert terug

Het boek Kraijenhoff keert terug is op 8 juni gepresenteerd. In fort aan de Jisperweg heeft Agnes de Boer het eerste exemplaar overhandigd aan voormalig fortwachter Arie Everaars. Kom nu kijken, luisteren en meepraten tijdens de volgende activiteiten vanwege Kraijenhoff keert terug.

 • Zondag 24 juni: FIETSTOCHT & MEER LANGS SPIJKERBOOR, JISPERWEG EN MARKEN-BINNEN: Fietstocht tussen de forten Spijkerboor (rondleiding), Jisperweg (ontdek het onbekende fort) en Marken-Binnen (film Kraijenhoff keert terug) en langs de inundatiesluizen van de Beemster. U kunt starten op alle drie de forten, de rondleidingen en film zijn om 10.30, 12.45 en 15.00.
  Kosten: €5,-, kinderen: €3,- (routebeschrijving en toegang drie forten + film).
  Aanmelden via agmdeboer@quicknet.nl. Maak voor de fietstocht het benodigde bedrag over o.v.v. het aantal personen, één naam en adres en een e-mailadres: NL23 ABNA 0861 5850 89 t.n.v. A.G.M. de Boer. Met het toegestuurde toegangsbewijs krijgt u p.p. €2,50 korting op de aanschaf van het boek.
 • Zaterdag 30 juni: THEATRAAL CONCERT IN FORT BIJ EDAM: concert door Duo Leeghwater in Fort bij Edam, 14.30, met daarna in gesprek met de schrijfster van het boek en mogelijkheid tot signeren. Graag opgeven via agmdeboer@quicknet.nl.
 • Geweest: Zondag 10 juni: TENTOONSTELLING FORT BIJ KWADIJK: signeersessie tijdens tentoonstelling van fortwachtersdochter Hetta Prijs in Kwadijk (clubgebouw historische vereniging Oud-Quadyck, Kwadijk 125, 13.00 -16.00);
 • Geweest: Zondag 17 juni: FORT-FAIR IN FORT BENOORDEN PURMEREND (Kwadijkerweg 8 Zuidoostbeemster): film Kraijenhoff keert terug speelt om 12.00 en 13.30 in Fort Benoorden Purmerend tijdens de jaarlijks Fort-Fair. Boek te koop en mogelijkheid tot signeren;

Theatrale concerten Herauten op de Stelling

In het kader van het verhalenproject Herauten op de Stelling, in het zuid- en zuidoostfront van de Stelling, staan de eerste theatrale concerten gepland. Duo Leeghwater (fluiten en altviool) gaan samen met zanger/acteur Henk Zwart op verschillende forten voorstellingen geven. Het eerste concert vindt, als begeleiding van de boekpresentatie van het project Kraijenhoff keert terug, plaats in Edam.

 • Zaterdag 30 juni: Fort bij Edam, 14.30 uur
 • Zaterdag 7 juli: Fort aan de Drecht 16.00 uur
 • Zondag 8 juli: Fort Nigtevecht 15.00 uur
 • Zaterdag 15 september: optie Fort aan de Ossenmarkt 20.00 uur
 • Zondag 23 september: concert met diner 16.00 uur concert optioneel rondleiding vooraf om 15.00 uur Fort Waver Amstel

Vertoningen 2018 documentaire ‘Kraijenhoff keert terug’

Film en verhalenbijeenkomst Weesp
Op zaterdag 28 april draait de film in de prachtige Raadzaal van het Gemeentemuseum/Stadhuis Weesp. De film vertelt de geschiedenis van de Stelling van Amsterdam aan de hand van persoonlijke verhalen van fortwachters, gidsen, gevangenen en fortengebruikers.
Heeft u verhalen over één van de forten in of in de buurt van Weesp. Vertel dan na afloop uw eigen verhaal en neem eventueel foto’s of ander materiaal mee. Samen met u maakt Agnes de Boer een nieuw boek met verhalen over de forten.
Aanvang: 14.00 uur
Verhalenbijeenkomst: 15.00 uur
Locatie: Nieuwstraat 41, Weesp
Voor deze activiteit betaalt u alleen de entreeprijs voor het museum. Volwassenen (18+): €5,- Senioren (65+): €4,- Kinderen (6 tot 18 jaar): €3,-. Kinderen onder 6 jaar, Museumjaarkaart, Vriend van Museum Weesp, Vereniging Rembrandt en ICOM: gratis

Op zaterdag 14 april doet FORTtreffelijk mee aan de opening van het Fortenseizoen 2018 en is de film Kraijenhoff keert terug te zien.
Ontdek het Fort Markenbinnen. Kom met je vrienden en familie kennismaken met alle leuke activiteiten van het fort zoals boogschieten, escape room, lasergamen en geniet van allerlei lekkers van de foodtrucks die op deze dag het fort bemannen.
Op verschillende momenten draait de documentaire ‘Kraijenhoff keert terug’.

Locatie: Fort Marken-Binnen, provinciale weg 9 in Markenbinnen.
Zaterdag 14 april 2018 12:00 – 17:00
Volwassenen: €12.50 en kinderen: €10,-

Documentaire ‘Kraijenhoff keert terug, verhalen op de Stelling’

In de 50 minuten durende documentaire keert de grondlegger van de Stelling van Amsterdam, Cornelis Kraijenhoff, terug naar de forten van de Stelling. Hij ontmoet voormalig fortwachters, pioniers, ex-gevangenen, vrijwilligers en ondernemers die hun verhaal over de forten van de Stelling vertellen. U ziet onder andere Fort bij Edam, Fort bij Spijkerboor, het Muizenfort en de Westbatterij in Muiden, Fort aan de Jisperweg en aan de Nekkerweg (Fort Resort Beemster). De film laat mooie beelden van de forten zien, historische foto’s en kaarten en natuurlijk boeiende verhalen over het leven op en rond de forten.

Zondag 8 oktober om 12.00 en 14.00 in Fort bij Edam
Toegang: € 3,50
Adres: Oorgat 10, Edam

Maandag 23 oktober, inloop om 19.30 uur in Onder de Linden in Middenbeemster
Toegang: € 3,50
Adres: Middenweg 150, Middenbeemster

Woensdagavond 15 november, in het Muizenfort, Muiden
Inloop 19.30, start film 20.00 uur
Toegang gratis (dank zij medewerking van studio Harm Hasenaar uit het Muizenfort)
In verband met beperkte ruimte graag opgeven bij: agmdeboer@quicknet.nl.
(vol = vol)

wo. 20 september: verhalenavond Muiden

Westbatterij Muiden, torenfort met Scouting

Op woensdagavond 20 september kunt u uw verhalen en herinneringen vertellen over de forten bij Pampus, het Muizenfort, de Vestingstad Muiden, de Westbatterij of het torenfort, de batterij Diemerdam en het  vuurtoreneiland Durgerdam. De avond duurt van half acht tot half tien ’s avonds en vindt plaats Stadscafé Gieling, Weesperstraat 82 in Muiden. Ook als u alleen wilt luisteren, bent u van harte welkom.

di. 27 juni: verhalenavond Edam

De keuken in Fort bij Edam

Op dinsdagavond 27 juni kunt u uw verhalen over en herinneringen aan de forten bij Edam, Kwadijk en vuurtoreneiland Durgerdam vertellen tijdens de tweede verhalenavond van het nieuwe project. De avond duurt van half acht tot half tien ’s avonds en vindt plaats in het fort bij Edam, Oorgat 10. Ook als u alleen wilt luisteren, bent u van harte welkom.

do. 22 juni: verhalenavond Beemster

Fort aan de Jisperweg

Op donderdagavond 22 juni kunt u uw verhalen over en herinneringen aan de forten Spijkerboor, Jisperweg, Middenweg, Nekkerweg en Benoorden Purmerend vertellen tijdens de eerste verhalenavond van het nieuwe project. De avond duurt van half acht tot half tien ’s avonds en vindt plaats in Middenbeemster in het ijsclubgebouw aan de Nicolaas Cromhoutlaan 5. Ook als u alleen wilt luisteren, bent u van harte welkom.

Boekpresentatie en opening expositie Levende Forten 7 december

alleen-de-cover

Op woensdag 7 december 2016 is het 20 jaar geleden dat de Stelling van Amsterdam op de Unesco Werelderfgoed werd geplaatst. Op deze bijzondere dag mag ik mijn boek Leven op de Stelling, Forten van Toen en Nu presenteren in Fort Benoorden Spaarndam. Tegelijk vindt de opening van de expositie Levende Forten plaats. Deze expositie is ook te zien in IJmuiden en St. Aagtendijk.
Het ‘feestje’  op 7 december begint om 11.00 uur aan de Redoute/Linie op de grens van Velsen en Spaarndam.

Donkerste fort Noord: zaterdag 22 en zondag 23 oktober

Donkerste fotoTijdens het laatste weekend van de herfstvakantie 22 en 23 okt. worden op het fort benoorden Spaarndam allerlei culturele, muzikale en griezelige activiteiten georganiseerd. De provincie NH sponsort activiteiten in leegstaand erfgoed dat herbestemd gaat worden. Ziegel Ziegelaar en ik gaan er een mooi feestje van maken.

 

Verhalen-bijeenkomsten

Hoofddorp: Dinsdagmorgen 2 februari (10.00 – 12.00): Verhalentafel in het Historisch Museum Haarlemmermeer, Bosweg 17 in Hoofddorp. Tijdens de verhalentafel kunt u uw verhaal vertellen over de forten Vijfhuizen, Hoofdorp, Aalsmeer en Kudelstaart.

Beverwijk: Donderdagavond 11 februari (20.00 -22.00): Vertelavond forten in BHK-gebouw, Groenelaan 74, Beverwijk. Tijdens de inloopavond van het Historisch Genootschap Midden Kennemerland kunt u uw verhaal vertellen over de forten Zuidwijkermeer, Velsen en IJmuiden.

Spaarndam en Penningsveer: Woensdagmiddag 24 februari (15.00 – 17.00): Vertelmiddag forten in fort Penningsveer, Penningsveer 2 in Haarlemmerliede. Tijdens deze bijeenkomst kunt u uw verhaal vertellen over de forten Benoorden en Bezuiden Spaarndam, Penningsveer, bij de Liebrug en aan de Liede.

IJmuiden: Woensdagavond 9 maart (19.30 – 21.30) : Vertelavond forten in bibliotheek Velsen, Dudokplein 16, IJmuiden. Tijdens deze bijeenkomst kunt u uw verhaal vertellen over de forten bij IJmuiden, Benoorden Spaarndam, Bezuiden Spaarndam en fort bij Velsen.

Vijfhuizen: Woensdagmiddag 9 maart (14.00 – 16.00): Vertelmiddag forten in fort Vijfhuizen, Fortwachter 1, Vijfhuizen. Tijdens deze bijeenkomst kunt u uw verhaal vertellen over het fort Vijfhuizen, maar ook over Hoofddorp en Heemstede of wie weet over het verdwenen fort bij Schiphol. Ook verhalen over het fort bij Aalsmeer en bij Kudelstaart zijn hier welkom.

Natuurlijk kunt u op de avonden ook verhalen kwijt over de andere forten rond het Noordzeekanaal en in de sector Sloten.

PLANNING Leven op de Stelling

Start verhalenproject     Najaar 2015

Fondsenwerving             Najaar 2015

Verhalen verzamelen     Februari – April 2016

Fort Magazine                 4 april 2016

Proef de Linie                  Vrijdag 27 mei t/m zondag 5 juni 2016

Forten vol Verhalen       Juli en augustus 2016

Fortenfestival                  Vrijdag 2 t/m zondag 11 september 206

Boekpresentatie              Eind oktober 216

Nacht van de Nacht        Zaterdag 29 oktober 2016

Halloween                        Maandag 31 oktober 2016

20 jaar Werelderfgoed  December 2016

Mobilisatiekorps-fort-ijmuiden-1914