Verhalen over de Ruilverkaveling in het Geestmerambacht

Boek

Zaterdag 2 oktober 2021 is het boek gepresenteerd in Het Behouden Huis in Oudkarspel. Het is te koop in de boekhandels in Alkmaar, Bergen, Schagen en Wieringen of direct bij de uitgeverij: uitgeverij-noord-holland.nl/van-varen-naar-rijden.

Het eindproduct van het project is een boek dat een levend en levendig beeld schetst van de geschiedenis van de voormalige polder Geestmerambacht. Persoonlijke verhalen en overleveringen vertellen over leven en werk vóór en tijdens de ruilverkaveling binnen de historische context van het gebied.

Tot 1 oktober kunnen leden van de Stichting Langedijker Verleden en de Historische Verenigingen Harenkarspel, Sint Pancras en Koedijk voorinschrijven op het boek. Tot die tijd geldt een korting van €5,-. Na de boekpresentatie op 2 oktober is het boek te koop bij de lokale boekwinkels en Stichting Uitgeverij Noord-Holland.

De persoonlijke verhalen vormen de drager van en de rode draad door het boek. Gekoppeld aan de verhalen wordt de geschiedenis van het gebied levend gemaakt met thema’s als: de fysieke geschiedenis van het waterrijke gebied, de economische geschiedenis van het gebied (met daarin de betekenis van de ruilverkaveling), de specifieke kenmerken van werken in een waterrijk gebied, naar de veiling, ander werk in het gebied, de rol van de kerk en het dagelijks leven (gezin, familie, school, opgroeien, kermis, trouwen en rouwen, e.d.).

Hoe verliep dit leven en werk vóór de ruilverkaveling, wat was de invloed van de ruilverkaveling op het leven, werk, welzijn en welvaart. Wat betekende de ruilverkaveling voor de bewoners, de boeren, tuinders en bedrijven in het gebied? Dit alles vertelt door de betrokkenen zelf.

Net zo belangrijk als het eindproduct is de weg ernaartoe. De essentie van het project is het verbinden, het versterken van identiteit en het delen en doorgeven van de verhalen.

Opdrachtgever

Stichting Verhalen Verbinden: www.stichtingverhalenverbinden.nl

Schrijver en projectleider

Agnes de Boer: www.agnesinwoordenbeeld.nl

Uitgeverij

Stichting Uitgeverij Noord-Holland: www.uitgeverij-noord-holland.nl

Naar verwachting verschijnt het boek in het tweede kwartaal 2021.