De molenaar vertelt

 De molenaars in Noord-Holland

Verhalenproject

In 2017 is het beroep van de Nederlandse Molenaar door Unesco tot immaterieel werelderfgoed verklaard. Op de lijst van Immaterieel erfgoed staan, naast tradities, rituelen, en gebruiken, ook ambachten en beroepen die mensen niet verloren willen laten gaan en die ze willen doorgeven aan volgende generaties. Beschermen van immaterieel erfgoed kan door het levend te houden (te gebruiken), kennis en vaardigheden door te geven en door de verhalen van de uitoefenaren van het ambacht vast te leggen en aan het publiek door te geven. 

Bijeenkomsten & boek

Met verhalenproject Molenaars in Noord-Holland willen we het verhaal van de molenaar en van andere ambachten die bijdragen aan het instandhouden van de molen vastleggen en doorgeven. Dit doen we door verhalenbijeenkomsten, interviews met molenaars en publieksbijeenkomsten
Alle verhalen van molenaars, andere molenberoepen en de bij de molens betrokken vrijwilligers en professionals worden vastgelegd in een voor een breed publiek toegankelijk boek.

Opdrachtgever

Stichting Verhalen Verbinden: www.stichtingverhalenverbinden.nl
Schrijver en projectleider: Agnes de Boer                                          www.agnesinwoordenbeeld.nl
Uitgeverij: Stichting Uitgeverij Noord-Holland: www.uitgeverij-noord-holland.nl

De geplande verschijningsdatum van het boek is oktober 2021.

We werken waar mogelijk samen met de Noord-Hollandse Molenfederatie en de verschillende molenstichtingen en andere moleneigenaren in Noord-Holland.

De auteur/projectleider

Agnes de Boer, auteur van eerder verschenen boeken over cultuur-historisch erfgoed, zoals Beleef Oud-IJmuiden, Leven op de Stelling, Kraijenhoff keert terug en Heruaten op de Stelling. Ze schreef mee aan 1001 Vrouwen van de Nederlandse geschiedenis en de Atlas OER-IJ Gebied. Momenteel werkt ze aan een verhalenproject over de gevolgen van de ruilverkaveling voor het leven en werk in het Geestmerambacht.

Agnes is opgeleid als sociaal-geograaf en bestuurskundige. Ze organiseerde het project Beleef Oud-IJmuiden, een project met verhalen door en voor Oud-IJmuidenaren; maakte de wandelroutes IJmuider Vislijn, het Velserpad en Ontdek Oud-IJmuiden en het Wandelnetwerk Velsen. In 2018 werkte ze als projectleider aan het organiseren van de cultuur-historische re-enactment rond de Oer-IJ-Expeditie.